Türkiye’de zengin mutfak kültürünün en büyük değişmezlerinden biri olan kuru soğan, çok sayıda yemekle birlikte tüketilebildiği için ev yemeklerinin vazgeçilmez öğesi haline gelmiş durumda.
Düşük kalorili olmasına karşın yüksek besin değeri içeren soğan, yanlış kullanılması halinde ise vücut sağlığı için adeta bir baş belası haline dönüşüyor. Lezzet vermesinin yanı sıra yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olan soğan, kalp krizi riskinde de ciddi bir azalış görülmesini sağlıyor.
Tüm bu güzel özelliklerinin yanı sıra soğanı yanlış kullanmak, halk arasında ‘mide yanması’ olarak lanse edilen durumun en temel sebebi olarak ortaya çıkmakta. Mide rahatsızlıklarının önemli bir bölümü soğan kullanımı nedeniyle yaşanırken, tehlikeli olmamasına karşın bu hastalık hayat kalitesini oldukça olumsuz etkilemekte.
MİDE YANMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Başka bir deyişle mide ekşimesinin belirtileri arasında; ağızda acı bir tat, midede bulanma hissi, midenin şişmesi, uzanma ve eğilme hareketiyle yaşanan rahatsızlık, geğirme ve kusma gibi rahatsızlıklar yer alıyor.
Midenin yanmasına en çok neden olan besinler arasında soğanda yer alıyor. Soğanı tüketirken dikkat etmek gerekiyor.
Sofraların vazgeçilmezi olan sopanı çiğ bir biçimde yemek, mide yanmasıyla birlikte asit reflü belirtilerinin de meydana gelmesine neden oluyor. Uzmanlar aynı zamanda yemek yenilen saatin, uyku saatine yakın olmasını da reflüyü tetikleyen sebepler arasında saymakta.
SOĞANI SAĞLIKLI TÜKETMEK İÇİN YAPMANIZ GEREKEN ŞEY ÇOK BASİT
Ayrıca soğan, iyi bir fermente lif kaynağı olduğundan dolayı geğirmeye sebep olabiliyor. Bunun sonucunda da asit reflü belirtilerinin şiddetlenmesine neden oluyor.
Bu nedenlerden ötürü uzmanlar, çiğ kullanım yerine soğanın kavrulmuş ya da pişmiş bir halde tüketilmesinin sağlık açısından çok daha yararlı olacağına dikkat çekiyor.
Öte yandan soğanın yanı sıra sarımsak da sindirim sisteminin uyarılmasına neden oluyor.