Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Atina’da bir araya gelen Yunanistan Başbakan Kiryakos Miçotakis, Yunanistan adalarına 7 günlük vize uygulamasının yeniden yürürlüğe sokulacağını duyurdu. İkili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın açıklamasında konuşan Miçotakis, Erdoğan’ın 6 yıl aradan sonra Atina’ya gerçekleştirdiği ziyaretin, iki tarafın ilişkilerinde yeni yaratıcı yollar aradığını gösterdiğini ifade etti.
Miçotakis, “Yunanistan ve Türkiye barış içinde yaşamaya mecburlar. Anlaşmazlıklarını ortaya koyacak samimi şekilde görüşecek ve sürekli çözüm arayacaklar. Bu fikir ayrılıklarında yakınlaşma olmasa da gerginlik de oluşmamalı” dedi.
‘TÜRKİYE VATADANDAŞLARI 7 GÜN 10 ADAMIZI ZİYARET EDEBİLECEK’
Enerji, eğitim, spor, ticaret, teknoloji, turizm gibi alanlarda işbirliği anlaşmalarının devam edeceğini belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar euroyo aştığını ve 5 yıl içinde 10 milyon euroyu aşmasının gerçekçi bir hedef olduğunu ifade eden Miçotakis, şöyle konuştu:
“Yunanistan’ın (Türkiye’nin) Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini istikrarlı şekilde desteklemesine ilişkin ülkemiz Avrupa müktesebatı çerçevesinde (Türk vatandaşlarına) vize kolaylığı sağlanmasını destekliyor ki Türkiye’nin genç nesilleri, bilim insanları, iş insanları, öğrenciler Avrupa’yla daha yakın ilişkiler kurabilsin. Ayrıca Yunanistan, Türk vatandaşlarının ve ailelerinin tüm yıl boyunca 7 gün 10 adamızı ziyaret edebilmeleri için imkan sağlanmasını AB Komisyonu’ndan talep etti ve bunu sağladı.”
‘KIBRIS KONUSUNDA BMGK KARARLARI DIŞINDA BİR ÇÖZÜM YOK’
Miçotakis, Kıbrıs meselesinde de iki ülke arasında fikir ayrılığı olduğuna işaret ederek, Yunanistan için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları dışında bir çözüm olmadığını, taraflar arasında diyaloğun yeniden başlaması gerektiğini savundu.
ERDOĞAN: YILDA EN AZ 1 KERE BULUŞMA KARARI ALDIK
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şu ifadeleri kullandı:
“Yılda en az 1 kere buluşma kararı aldık. Mevcut sorunlarımızı, yapıcı diyalog, iyi komşuluk, uluslararası hukuk çerçevesinde müşterek çabalarla çözüme kavuşturmak temennimizdir. İpsala Sınır Kapısı’nda 2. köprünün önemine işaret ettik. Ege ve Doğu Akdeniz’deki tutumlarımız hakkında görüş alışverişinde bulunduk, Dışişleri bakanlarımızdan çalışmaları ele almalarını istedik.
Ülkelerimizdeki azınlıkların refahının atması ilişkilerimizi iyi yönde etkileyecektir. Kıbrıs meselesinin adadaki gerçekler temelinde adil ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulması önemlidir. İşgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan dramı ele aldık. Yaşananların Gazze halkının toplu şekilde cezalandırılmasına dönüşmesi, 17 bin masum Filistinli sivilin katledilmesi vicdanları yaralamaktadır. Kalıcı ateşkesin bir an evvel tesisi, insani yardımların temini hepimizin önceliği olmalıdır. Bağımsız, egemen, toprak bütünlüğüne haiz Filistin devletinin kaçınılmaz olduğunu gördük. Yunanistan ile bizim aramızda çözülemeyecek hiçbir sorun yok.” (DIŞ HABERLER)